Pantry

The Room

  • pantryPantry after restoration

The space now used as our modern kitchen once served as a pantry/scullery for the Roedde family. Upon entering the rear door on the northeast side of the house, one could turn left and face the south wall of the pantry. The space described here is the sink area in the modern kitchen. At the time of the Restoration project in the 1980’s, workers remarked that a plumbing pipe must have been installed in the wall in the past, before the lathe had been put in. In addition to finding a glob of plaster stuck on the pipe, they measured the pipe holes to be 5” apart, 9” from the West wall, and 36 ½” from the floor. Below the traces of the plumbing pipe, workers found an outflow pipe of 1 ½” to have been located 13 ¼” from the West Wall and 17 ¾” from the floor.

On the corner of the south and west wall, close to the door that lead into the area of what is presently the heritage kitchen, the restorers came across a piece of wood nailed to the plaster with round nails. It should be noted here that there was neither any paint, nor wallpaper underneath the wood. The piece measured 66 3/16” from the floor. On the other side of the pantry, two holes were uncovered in the east wall, with one being above the doorway and one above the wainscoting. What is further significant to note about the east wall is that melted green crayon was found between the different layers of wallpaper, 4 ½” away from the wainscoting.

Many observations were particularly made about the shelves in the pantry. On the north wall, workers found a unit of shelves that in total bore a height of 54 ½”. On average, each of the shelves on this wall measured around 11” deep and 82 ½” long. When measured from the top of the cupboard, the top shelf of each door is around 38” in height. The gap between the middle shelf and the cupboard top is 25”, and the gap between the lowest shelf and the cupboard, 14”. As for the width of the cupboard’s front boards, the west measured 4 ½”, the middle 3 ½” and the east 3 5/8”.

Another unit of shelves was located on the west wall, where the refrigerator currently stands in the modern kitchen. Here, restorers found that cupboards had been put on with square nails, while the doors were put on with round finishing nails. Interestingly, lying on such cupboards was a Canadian dime from 1911. In terms of its measurements, the cupboard bore wider doors; whilst the door on the left of the cupboard was 21 ½” wide, the door on the right was 15 7/8” wide. As for the shelves themselves, the top and middle shelves were approximately 11” deep and 51” long. On the other hand, the lower shelf was 10 ½” deep and 49 11/16” long. The gaps between each shelf range from around 10” to 15”. Unlike the cupboards on the north wall, the cupboard on the west wall bore no front boards; all boards were made with ¾” wood.

A number of similarities exist between the shelving units on the north and west wall. For one, the two in fact overlapped, with the north shelf covering a part of the west shelf. Both units bore moulding of the same width on top of the shelving. Moreover, the hinges on the two sets of cupboards were both situated 9” from the tops and bottoms of doors. Finally, behind each unit, wainscoting reached up to the middle shelf. With further regard to the wainscoting, the only substantial difference between the two units was that the cupboard on the west wall had wainscoting which had been varnished with shellac.

 

  • 01-B22Pantry B22
  • 02-B23Pantry B23
  • 03-B24Pantry B24
  • 04-B25Pantry B25
  • 05-B26Pantry B26
  • 06-B27Pantry B27
  • 07-I18Pantry I18
  • 08-I21Pantry I21
  • 09-J3Pantry J3
  • 10-J20Pantry J20

 

  • 01-Layout-B22-B23Layout B22-B23
  • 02-Layout-B24-B25Layout B24-B25
  • 03-Layout-B26-B27Layout B26-B27
  • 04-Layout-I18-I21Layout I18-I21
  • 05-Layout-J3Layout J3
  • 06-Layout-J20Layout J20

 

 

The Rear Entry

  • rear-entryRear Entry after restoration

The rear entry of Roedde House was one of the areas that underwent significant change through the restoration project. Today, the rear entry area spans over the original placement of the Roedde family’s kitchen, and the modern working kitchen. Indeed, there are two doors along the east side of the house, one leading into the family’s kitchen and one into the modern kitchen. During the restoration process, the door to the former was cut out and covered by wainscoting and a window. The cut was 69 7/8 ” X 25 ½ ”. This door lies in between two windows. At the time of the project, it was noted that the measurements of the window trim on the North Side were 6¾” X 2’ 5 ¼”. Furthermore, the window bore a notch at the wainscoting. On the other hand, the lower single window had been used somewhere else. In addition to sky blue paint on the backside, it also had marks on its frame.

Behind the original placement of the Roedde family’s kitchen, the entry that now leads into the modern working kitchen is also worthwhile to note. In terms of the entry’s exterior, the door used to be yellow. In fact, just before the restoration project, the house was white was yellow trimmings. Restoration workers repainted the house in green to match the colour of the house at the time that the Roedde family lived in it. Upon stepping inside, one would be faced with a wash closet unit; today, one would be faced with the modern kitchen. To the right, one could climb up what was formerly the servant’s staircase.

 

  • 01-B20Pantry B20
  • 02-B21Pantry B21
  • 03-G10Pantry G10
  • 04-M1Pantry M1
  • 05-M2Pantry M2
  • 06-M3Pantry M3
  • 07-M4Pantry M4
  • 08-T35Pantry T35

 

  • 01-Layout-B20-B21Layout B20-B21
  • 02-Layout-G10Layout G10
  • 03-Layout-M1-M2Layout M1-M2
  • 04-Layout-M3-M4Layout M3-M4
  • 05-Layout-T35Layout T35


 Next: Master Bedroom


 

Top Banner